Stagair Annual Market Update

Techniek, Universiteit (WO), 40 uur per week

Wat doe je als Stagiair Annual Market Update bij TenneT?

De TenneT ‘Annual Market Update’ (voorheen: Market Review) is een jaarlijkse rapportage waarin TenneT terugkijkt op de ontwikkelingen in het afgelopen jaar in de Noordwest-Europese elektriciteitsmarkt, uiteraard met een bijzondere focus op Nederland en Duitsland. In het rapport worden achtergronden gegeven bij de prijsontwikkelingen die zich hebben voorgedaan en de rol van interconnectie-capaciteit voor de markt. Met deze publicatie deelt TenneT haar inzichten in de elektriciteitsmarkt met haar stakeholders en faciliteert TenneT de discussie over relevante marktontwikkelingen. Deze Annual Market Update is bedoeld voor Politiek, Ministeries, Toezichthouder ACM, Regionale Netbeheerders, Energiebedrijven, Grootverbruikers, NGO’s en Media. Eerder versies zijn te vinden op de TenneT website: http://www.tennet.eu/nl/nl/over-tennet/nieuws-pers-publicaties/publicaties/technische-publicaties.html

De Annual Market Update wordt geschreven door de projectleider en jijzelf. Als Stagiair Annual Market Update lever je een belangrijke bijdrage aan de Annual Market Update door ondersteuning van de projectleider bij de projectcoördinatie, het uitvoeren en uitwerken van data analyses, het zelf actief schrijven van teksten en verwerken van input van deskundige experts en interne stakeholders.

Als stagiair krijg je de kans een professionele organisatie van binnen te bekijken, inzicht in de elektriciteitsmarkt op te bouwen en een belangrijke bijdrage te leveren aan een concreet, openbaar en algemeen gewaardeerd eindproduct.

Onderdelen van je werkzaamheden zijn:

 • Meedenken over relevante onderwerpen voor de Annual Market Update 2019
 • Proactief data en informatie verzamelen bij Nederlandse en Duitse experts
 • Uitvoeren van data analyses middels Excel (en eventueel Python) en interpreteren van de uitkomsten.
 • De resultaten van data analyses verwerken in heldere grafieken, tabellen en overzichten in powerpoint
 • Tekstueel uitwerken van relevante bevindingen en conclusies
 • Bevindingen toetsen met experts en verwerken van hun input
 • Actief bijdragen aan projectoverleggen

Wat verwachten we van jou?

 • Je doet een WO opleiding, richting Technische Bedrijfskunde, Economie, Technische bestuurskunde, SEPAM, Energy Science of vergelijkbaar
 • Je bent proactief, daadkrachtig en communicatief vaardig
 • Je beschikt over een goed analytisch vermogen en cijfermatig inzicht. Je vindt het leuk om ontwikkelingen te doorgronden en te verklaren
 • Je bent handig met Excel en PowerPoint, met name in het verwerken van gegevens en maken van grafieken, tabellen en overzichten. Basiskennis van Python voor geavanceerdere datanalyses is een pré.
 • Je werkt accuraat en hecht grote waarde aan het leveren van kwaliteit
 • Je hebt een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal en een goede beheersing van de Engelse taal
 • Je hebt vanzelfsprekend interesse in de energiebranche in het algemeen en de elektriciteitsmarkt in het bijzonder.

Wat kun je verwachten?

TenneT biedt je een inspirerende, professionele werkomgeving waarin je dagelijks werkt aan een van dé maatschappelijke uitdagingen van deze tijd: de energietransitie. Er zijn allerlei mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen, maar we hebben ook oog voor je balans werk/privé. Verder kun je bij TenneT rekenen op een passende stagevergoeding.

Bij indiensttreding wordt standaard een Pre Employment Screening (PES) uitgevoerd.

Het betreft een stage voor 5 dagen in de week. De stage is voor november 2019 tot en met maart 2020. Standplaats voor deze functie is Arnhem.

Indien gewenst of noodzakelijk voor de opleiding is het mogelijk om naast de werkzaamheden voor de Annual Market Update een aanverwant onderzoek/opdracht uit te voeren.

Waar kom je te werken?

Met ruim 23.000 kilometer aan hoogspanningsverbindingen op land en in zee en zo’n 4.000 medewerkers behoort TenneT tot de grootste elektriciteitstransporteurs van Europa. Onze allerhoogste prioriteit is een veilige en ononderbroken elektriciteitsvoorziening voor onze 41 miljoen eindgebruikers in Nederland en Duitsland. Met stip op twee staat het mogelijk maken van de energietransitie en de verdere integratie van de Noordwest-Europese energiemarkt. TenneT staat bekend om de innovatieve projecten waarmee we onze missie in de praktijk brengen: taking power further. TenneT is gecertificeerd Top Employer, wat inhoudt dat we ons aantoonbaar inzetten om de beste werkomgeving voor onze medewerkers te creëren.

De afdeling Customers & Markets (CM) is het centrale punt tussen TenneT en de klant en tussen TenneT en de markt. Binnen CM is het team Markets verantwoordelijk voor de nationale en internationale marktontwikkeling, waarbij wordt gestreefd naar een volledig geïntegreerde Europese groothandelsmarkt voor elektriciteit. Markets vertegenwoordigt TenneT in diverse (inter-)nationale samenwerkingsverbanden in de energiesector en vertegenwoordigt de stem van de markt binnen TenneT.